Els origens
Finca la Freixeneda
Els origens
Finca la Freixeneda
Ja iniciat el s. XX, després de descobrir que el peu de vinya americà era immune a la plaga, es varen emprendre les replantacions arreu d'Europa mitjançant l'empelt de les varietats de vinya europees sobre peu americà. En aquelles dates, l'única filla de Joan Sala, Dolors, la "Pubilla de Casa Sala", va contraure matrimoni amb Pere Ferrer Bosch, de la família Ferrer propietària de La Freixeneda durant 18 generacions, una finca agrícola que data del s. XIII, situada a la zona de Mediona.
El matrimoni Ferrer Sala va esdevenir de seguida un tàndem guanyador que canviaria el rumb de Casa Sala gràcies a la incorporació en l'ADN de l'empresa familiar dels factors que influirien decisivament en el seu desenvolupament immediat i en el de les futures generacions: Innovació constant en enologia, comerç i comunicació; Internacionalitzacià; Esforç i Ambicià d'ésser els millors.
PPere Ferrer aportava la força empresarial i Dolors Sala la sensibilitat elaboradora per aconseguir grans caves. La seva primera innovacià va consistir a replantar les seves vinyes únicament amb varietats blanques autòctones per elaborar un vi espumàs com el més preuat dels champagnes, el Blanc de Blancs, consagrat com el rei dels vins; i no només vi de reis, sinà també estendard de l'èxit de la nova classe social europea, la burgesia enriquida amb les diverses aplicacions de la II? Revolucià Industrial. Les primeres proves foren tot un èxit i ràpidament es va procedir a la produccià de gran volum i a triar el nom de la marca amb què es comercialitzaria.
Pere Ferrer, que tenia un gran geni comercial, va decidir fer una prova al mercat, el que avui dia s'anomena un test de mercat. Va llançar diferents marques i en va analitzar els resultats i l'acollida. El ventall de noms era molt divers. Uns tenien connotacions artesanals, com ara "Teixidor", d'altres eren onomatopeics, com "Petillán", o toponímics, com "Castell d'Ordal", o fins i tot afrancesats, com "Cuvée Reservée", i un últim estava relacionat amb l'origen familiar, "Freixenet", diminutiu de Freixeneda i sobrenom amb el qual era conegut ell mateix a la zona, ja que era el petit de la família Ferrer.